Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.
Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
Καθηγητής: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Φυσικά.
Καθηγητής: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτητής: Ναι
Καθηγητής: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτητής: …
Καθηγητής: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Ναι.
Καθηγητής: Είναι καλός ο διάβολος;
Φοιτητής: Όχι.
Καθηγητής: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;
Φοιτητής: Ο…Θεός…
Καθηγητής: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ’ αυτόν τον κόσμο;
Φοιτητής: Ναι.
Καθηγητής: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
Φοιτητής: Ναι.
Καθηγητής: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
Φοιτητής: …
Καθηγητής: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Φοιτητής: Μάλιστα.
Καθηγητής: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε;
Φοιτητής: …
Καθηγητής: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε.
Καθηγητής: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;
Φοιτητής: …Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.
Καθηγητής: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
Φοιτητής: Ναι.
Καθηγητής: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
Φοιτητής: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.
Καθηγητής: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
Καθηγητής: Ναι.
Φοιτητής: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
Καθηγητής: Ναι.
Φοιτητής: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της. Στην αίθουσα επικρατεί σιγή…
Φοιτητής: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
Καθηγητής: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;
Φοιτητής: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως… Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
Καθηγητής: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;
Φοιτητής: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.
Καθηγητής: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;
Φοιτητής: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου, καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
Καθηγητής: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.
Φοιτητής: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
Καθηγητής: …
Φοιτητής: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
Καθηγητής: …
Φοιτητής: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Καθηγητής: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.
Φοιτητής: Αυτό είναι, κύριε… Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.
Αυτός ο νεαρός φοιτητής ήταν ο ALBERT EINSTEIN…σύμφωνα τουλάχιστον με τον αποστολέα του email που πήρα, κάτι όμως που δεν αποδυκνείεται. Αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν η ιστορία είναι αληθινή, το μήνυμα της είναι διδακτικό.
.
…δηλαδή το κακό είναι απλώς η απουσία του καλού..??
..δεν έχει καμία οντολογική υπόσταση το κακό..??
…ωχ ωχ… μεγάλες πληγές ανοίγεις!
μη μας βάζεις στον πειρασμό να το σχολιάσουμε.. χε χε 🙂
γιατί όχι φίλε μου;
με ενδιαφέρον περιμένω το σχολιασμό σου…
.
Πειρακτικό ήταν το σχόλιο που έκανα 🙂
Δεν θεωρώ φυσικά πως το κακό είναι κατ΄ουσίαν υπαρκτό, σαν να είναι δηλαδή κάτι το κτιστό ή αυθυπόστατο,
απλώς ήθελα να σημειώσω το γεγονός πως δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε έτσι ξερά εντελώς ανύπαρκτο χωρίς να εξηγήσουμε περαιτέρω τι εννοούμε.
Στο παρελθόν υπήρξε το δόγμα ότι εφόσον το κακό είναι κάτι το ανύπαρκτο , χωρίς ουσία , επομένως είναι ένα παρενθετικό και προσωρινό στοιχείο του κόσμου αυτού.
Άρα δεν μπορεί να έχει αιώνια διάρκεια, ομοίως και η κόλαση και ο διάβολος.
Στην αποκατάσταση των πάντων το κακό θα εξαλειφθεί εντελώς.
Σήμερα η θεολογία νομίζω έχει αποκρυσταλλωμένες πιο σωστές απόψεις, παρόλα αυτά πιστεύω ότι κάποια ερωτήματα όπως εδώ το μεγάλο αίνιγμα περί κακού θα τα μάθουμε μόνο τότε, όταν (και αν) θα δούμε Εκείνον πρόσωπο προς πρόσωπο…
Προς το παρόν συμφωνώ με το τέλος του email ότι εκείνο που μας μένει εδώ είναι η Πίστη…
http://www.youtube.com/watch?v=2JgpARGvBnc
Ευχαριστώ πολύ για το video !!! Το δημοσίευσα ήδη !!!
Αγαπητέ φίλε το θέμα είναι ότι το κακό το βιώνουμε στο πετσί μας όπως τη έλλειψη θερμότητας….
Πέρα από τις φιλοσοφικές και θεολογικές αναλύσεις περί κακού το ζητούμενο είναι να γίνουμε λίγο πιο φωτεινοί και πιο καλοί.
Σε αυτή τη κατεύθυνση μας βοηθά όταν κατανοήσουμε και αγαπήσουμε το Νόμο και το Ευαγγέλιο ως πρόταση ζωής χαράς και φωτός και βλέπουμε πόσο μας ωφελεί η εκτέλεση των εντολών του. Και φυσικά η πίστη ανοίγει τέτοιους δρόμους που μας ενώνουν με το Πρόσωπο.
Το Κύριο μας τον Ιησού Χριστό…. Διότι η ΑΛΗΘΕΙΑ και το ΦΩΣ έχουν όνομα…
ΙΧΘΥΣ.
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΥΙΟΣ ΘΕΟΥ ΣΩΤΗΡ….
να σαι καλά σε ευχαριστώ πολύ για τη γόνιμη σου πάντοτε παρέμβαση …
Σωστά..
Καθώς στις μέρες μας βιώνουμε μπόλικο κακό, μάλλον αντικείμενο συζήτησης πρέπει να γίνει “το αίνιγμα του ΚΑΛΟΥ” και πώς συμβαίνει το τελευταίο πολλές φορές να είναι ανύπαρκτο και ανυπόστατο στις ζωές των χριστιανών….!
Γράφεις ” ….μάλλον αντικείμενο συζήτησης πρέπει να γίνει “το αίνιγμα του ΚΑΛΟΥ” και πώς συμβαίνει το τελευταίο πολλές φορές να είναι ανύπαρκτο και ανυπόστατο στις ζωές των χριστιανών….!”
Πολλές φορές δόγματα και εκκλησίες μαλώνουν για τον αριθμό των μυστηρίων…
Αυτό κατά την άποψη μου είναι το μέγα μυστήριο…
ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ ΚΑΛΟ… ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ…
Αν και η Ιστορία είναι ωραία και διδακτική, ο παραπάνω διάλογος είναι μυθιστορηματικός. Μάλιστα στη θέση του μαθητή έχουν μπει διάφορες δημοσιότητες, ανάλογα την χώρα και την κουλτούρα. Πρώτη φορά που τον είδα πρέπει να ήταν πριν 7-8 χρόνια όταν τον έστειλαν και σε εμένα.
ευχαριστούμε φίλε μου για τη πληροφορία .
Αν και δεν εχει και τόση σημασία θα ήθελα ομως αν εχεις στοιχεία ότι η ιστορια δεν ειναι αληθινή να μας τα προσκόμιζες…
Τουλάχιστον για να μη λεμε αερολογίες… Χμ… τουλάχιστον μπορώ να βάλω μια υποσημείωση ….
Φίλε “αιρετικέ” συμφωνώ και εγώ ότι ο διάλογος αυτός έχει διδακτικό χαρακτήρα. Μάλιστα η συζήτηση που πιάσατε με τον kfar ήταν όντως ενδιαφέρουσα. Αν και το πρόβλημα του κακού είναι λίγο σπαζοκεφαλιά. Παρολαυτα για το λόγου το αληθές δες στο http://en.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein και ψάξε για «Evil is the absence of God». Θα διαβάσεις το εξής «This statement has been attributed to others before Einstein; its first attribution to Einstein appears to have been in an email story that began circulating in 2004. See the Urban Legends Reference Pages for more discussion.»
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου K .
Οντως η συζήτηση για το κακό είναι μεγάλη υπόθεση . Κάπου ο απ. Παύλος αναφέρει για αυτούς που δεν γνώρισαν τα βάθη του σατανά… Το κακό η δυναμική του η παραδοχή του ως βιωματικής αντανάκλασης έστω και ως έλλειψης του καλού δεν είναι αμελητέο θέμα και χρήζει επαγρύπνησης. Αν θα είχες να προσθέσεις κάτι στο διάλογο μη διστάσεις να το κάνεις .
Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις σου.
Φιλικά
airetikos
Φίλε SkyWatcher πάντα άγρυπνος βλέπω 🙂
Δεν το είχα σκεφτεί να κοιτώ και τους δημιουργούς !!!
Τώρα πλέον θα το κάνω !!!!
Σ ευχαριστώ πολύ !!!
Ηδη το άλλαξα !!!