25 Μαρτίου 2018 – πανηγυρικός της ημέρας, στην Αγία Γλυκερία Γαλατσίου, από τον εκπαιδευτικό & Αντιδήμαρχο Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Γαλατσίου, Μάνο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Iyi aksamlar demiryolu…
Αυτή τη γλώσσα θα μιλούσαμε, σήμερα,
– κ. Δήμαρχε, κ.κ. βουλευτές, κ.κ. εκπρόσωποι των κομμάτων, κ. εκπρόσωπε της περιφέρειας, κ.κ. αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι –
κι όχι τη γλώσσα μας την ελληνική που τη θεωρώ το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα όλων των εποχών, τη γλώσσα που πεισματικά, κράτησε ζωντανή ο λαός αλλά και το ευαγγέλιο που διαβάζεται στις εκκλησίες μας, σχεδόν 2000 χρόνια.

Κι αυτός ο ιερός ναός της πολιούχου μας Αγίας Γλυκερίας, θα ήταν μάλλον ένα τζαμί
– πανοσιολογιότατοι Πατέρες –
κι όχι ο χώρος περισυλλογής και προσευχής, λειτουργίας και συνέχισης των ιερών μυστηρίων χιλιάδων χρόνων τώρα.

Κι οι γαλανόλευκες
– που τόσο περήφανα κρατάτε, εσείς οι μαθητές της πόλης μας –
θάταν κόκκινες με την ημισέληνο στο κέντρο κι όχι αυτή η νικηφόρος σημαία με το λατρεμένο μπλε χρώμα των αρχαίων ελλήνων και των βυζαντινών βένετων.
…………………………………………………………………………

Δε θα ήταν τίποτα το ίδιο, αν δεν υπήρχε αυτή η μέρα, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, που ελευθέρωσαν το, αιώνια, πολύπαθο γένος μας, το οποίο ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται – ακόμα και τώρα – από μικρούς και μεγάλους, δεξιά μας και αριστερά μας.
Ταλαιπωρήθηκε, όμως, και ταλαιπωρείται, κυρίως από μας τους ίδιους, από τον ίδιο μας τον κακό εαυτό.

Ανήκουμε σε μια χώρα μικρή στον χώρο, αλλά απέραντη στον χρόνο.
Μια χώρα ευλογημένη από τη φύση και το θείο, ένα κομμάτι γης παραδεισένιο με όλα του μοναδικά και πλούσια.
Μια χώρα με απίστευτο φως και διαυγή θάλασσα, στην οποία αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί του πλανήτη από τους κατοίκους της που είναι κι αυτοί μοναδικά προικισμένοι με δυνατά πλεονεκτήματα αλλά και μια κατάρα τρομερών μειονεκτημάτων.

Ο Οδυσσέας Ελύτης τα έχει πει όλα το 1971 στους αξεπέραστους στίχους της ποιητικής συλλογής του «Ο ήλιος ο ηλιάτορας»:
Όμορφη και παράξενη πατρίδα
ωσάν αυτή που μού λαχε, δεν είδα! ….
Ρίχνει να πιάσει ψάρια, πιάνει φτερωτά
στήνει στη γη καράβι, κήπο στα νερά…
Κλαίει, φιλεί το χώμα, ξενιτεύεται
μένει στους πέντε δρόμους, αντρειεύεται!
Κάνει να πάρει πέτρα, τηνε παρατά
κάνει να τη σκαλίσει, βγάνει θάματα…
Μπαίνει σ’ ένα βαρκάκι, πιάνει ωκεανούς
ξεσηκωμούς γυρεύει, θέλει τύραννους!
Πέντε μεγάλους βγάνει, πάνω τους βαρεί
κι αν λείψουν απ’ τη μέση, τους δοξολογεί….

Τετρακόσια χρόνια κατοχής και σκλαβιάς – μετά την άλωση της Πόλης, ήταν αρκετά για να γίνει η έκρηξη της επανάστασης. Οι Έλληνες, ως συνεχιστές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και της αρχαίας Ελλάδας κράτησαν την ιστορική συνείδησή τους κατορθώνοντας να μην αφομοιωθούν αλλά να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, όπως αυτή εκφράζεται µέσα από τη γλώσσα και τη θρησκεία.
Σ΄ αυτό συνέβαλλαν, κυρίως, «η κιβωτός του έθνους» – η εκκλησία κι ο ρασοφόρος δάσκαλος αλλά κι οι άλλοι ∆άσκαλοι – διαφωτιστές,
– αγαπητοί μου συνάδελφοι εκπαιδευτικοί –
οι οποίοι µε τα κείµενα και τον λόγο τους βοήθησαν στην πνευµατική αφύπνιση του Γένους.

Χωρίς αµφιβολία, ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύµατος. «Γιατί στο θαύµα κι όχι στη λογική, χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην Οθωµανική Αυτοκρατορία ήταν, εκ των προτέρων, καταδικασµένη σε αποτυχία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν µε τα διάφορα προεπαναστατικά κινήµατα. Ο Κολοκοτρώνης, αυτή η ηγετική µορφή του αγώνα, γράφει στα αποµνηµονεύµατά του: «Ο κόσµος µάς έλεγε τρελούς. Ηµείς, αν δεν είµεθα τρελοί δεν εκάναµε την Ε̟πανάσταση, διότι ηθέλαµε συλλογισθεί δια ̟πολεµοφόδια, καβαλαρία και ̟πυροβολικό». Επιπλέον, η Ευρώπη, οι μεγάλες δυνάµεις της Ιερής Συµµαχίας ήταν εχθρικές απέναντι στην επανάσταση και σε κάθε επανάσταση.
«Όταν α̟ποφασίσαµε να κάµωµε την Ε̟πανάσταση», γράφει ο Κολοκοτρώνης, «δεν εσυλλογισθήκαµε ούτε ̟πόσοι είµεθα, ούτε ̟πως δεν έχουµε άρµατα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας ̟πόλεις… αλλά ως µία βροχή έ̟πεσε σε όλους µας η ε̟πιθυµία της ελευθερίας µας και όλοι, και ο κλήρος, και οι ̟προεστοί, και οι κα̟πεταναίοι, και οι ̟πε̟παιδευµένοι, και οι έµ̟ποροι – µικροί και µεγάλοι, όλοι εσυµφωνήσαµε εις αυτόν το σκο̟πό και εκάναµε την ε̟πανάσταση».
Καταλυτικός παράγοντας για τη µη πραγµατοποίηση όλων των εθνικών στόχων ήταν, όμως, οι εµφύλιες διαµάχες. Γιατί τη φωτεινή πλευρά της επανάστασης, ακολούθησε η σκιώδης πλευρά της, που δεν ήταν άλλη από τη δολερή διχόνοια, ανάµεσα στους Έλληνες, η οποία δίχασε τον τόπο, έβλαψε την επανάσταση και έθεσε σε ανυπολόγιστο κίνδυνο την επιτυχία της.

Ο Οδυσσέας Ελύτης στον «Μικρό ναυτίλο» λέει:
• Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δίνει διαταγή να συλλάβουν και να εκτελέσουν τους απεσταλμένους του Αρείου Πάγου, Νούτσο και Πανουργιά.
• Μια ειδική επιτροπή που επέχει θέση Στρατοδικείου καταδικάζει τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ως « επίβουλον και προδότην της πατρίδος».
• Με καταδίκη σε θάνατο ρίχνεται στις φυλακές ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
• Κυριακή πρωί, στο Ναύπλιο, έξω απ’ την εκκλησία, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας πέφτει κάτω από τις σφαίρες των Μαυρομιχαλαίων…

Εδώ μόνο, οι μεγάλες δυνάμεις έσωσαν τον αγώνα των Ελλήνων, των οποίων μεγάλων δυνάμεων η συμβολή ήταν καταλυτική, μπροστά στην κατάρα του εμφύλιου σπαραγμού που ακολούθησε και που θα μπορούσε να είχε τραγικά αποτελέσματα.
Σήμερα, σ΄ αυτήν τη δύσκολη στιγµή που περνά η χώρα µας, θα πρέπει να ανατρέξουµε και να αναβαπτιστούµε στις αξίες και στα ιδανικά του ΄21, όχι στο εγώ αλλά στο «εµείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισµό και τη θυσία των αγωνιστών, να κρατήσουµε αυτά που µας ενώνουν και να αναλογιστούµε «τι χάσαµε, τι έχουµε και τι µας ̟πρέπει»…
Αγαπητά µου παιδιά, εσείς που είστε οι άριστοι, εσείς που είστε το µέλλον της μικρής αλλά και ΜΕΓΑΛΗΣ πατρίδας, εσείς που µεταφέρετε όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ψυχής, ακολουθήστε τις συµβουλές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Αδαµάντιου Κοραή.
Ο πρώτος, ο αγράµµατος πρωταγωνιστής της επανάστασης, στην ιστορική του οµιλία στην Πνύκα προέτρεψε τους νέους να σκλαβωθούν στα γράµµατά τους και να δοθούν στις σπουδές τους. Ο δεύτερος µε την προστακτική, του «δράξασθε ̟παιδείας» καθιστά σαφές ότι µόνο µέσα από την παιδεία θα γίνετε ελεύθεροι άνθρωποι. Και όποιος είναι ελεύθερος συλλογάται καλά και άρα ενεργεί σωστά.
Πορευθείτε µε όραµα και στόχους στη ζωή σας, προσπαθήστε να αγωνιστείτε, µε πίστη και αρετή, για την πραγµάτωσή τους, εµπνευστείτε από τα ιδανικά του ΄21 και τις διαχρονικές αξίες του ελληνισµού και της ορθοδοξίας.
Ετοιμαστείτε να πάρετε τα ηνία της χώρας και να διώξετε τα «ανθρωπάκια», τη μούχλα, τη συντήρηση, το ψέμα, την κακία και την κλοπή που μας κυβερνά δεκάδες χρόνια τώρα. Εγώ, εμείς, οι παππούδες σας και οι γονείς σας, αποτύχαμε όλοι μαζί. Γιατί οι γενιές αυτές έβαλαν και βάζουν μπροστά το ατομικό συμφέρον και τον εαυτό τους, σήκωναν και σηκώνουν τη σημαία της παρουσίας κι όχι της ουσίας, έμαθαν να είναι ψεύτικοι, φωνακλάδες και επιδεικτικοί ρήτορες, μεγάλωσαν και συνέχισαν να κατηγορούν μόνο τους άλλους – χωρίς να κάνουν αυτοκριτική, έμαθαν να κοροϊδεύουν τις μάζες για τα ψηφαλάκια μόνο, την αναγνωρισιμότητά τους και τίποτε άλλο.
Πρέπει να πάρετε τα ηνία από τους ανίκανους σημερινούς και χτεσινούς πρωταγωνιστές – ηθοποιούς, – οι οποίοι πορνεύουν την αρετή, τις αξίες και καταπατούν τον νόμο, θεωρώντας την επιρροή για ικανότητα. Μόνο εάν πάρετε τα ηνία θα µπορέσει πάλι, χάρη σε σας και μόνο, να ξαναλάµψει το ελληνικό φως και να κερδίσουµε τον σεβασµό που αξίζει σε αυτή τη χώρα αλλά και στο παρελθόν της…
…………………………………………………………………………

Σήμερα, κυρίες και κύριοι, είναι ημέρα του συμβολισμού των δύο …«Χαίρε».
«Χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία»
και «Χαίρε ώ χαίρε λευτεριά»!

Θα συμπληρώσω ένα τρίτο χαίρε και θα ολοκληρώσω με αυτό: «Χαίρε νεολαία μας» γιατί μόνο σε σας ελπίζω, αγαπητοί μας μαθητές.
Μόνο σε σας, για ένα ξύπνημα της φυλής μας – κόντρα στον εαυτό μας, κόντρα στη, μετά τη μεταπολίτευση, κακομοιριά και ύβρη των κυβερνόντων, για ένα θαύμα όπως διακόσια χρόνια πριν…

25 Μαρτίου 2018 – πανηγυρικός της ημέρας, στην Αγία Γλυκερία Γαλατσίου, από τον εκπαιδευτικό & Αντιδήμαρχο Παιδείας -…

Posted by Μάνος Ελευθερίου on Sonntag, 25. März 2018